Lampa studyjna Profoto B10 – potężne światło… w kompaktowej formie

Nowość

Lampa studyjna Profoto B10 – potężne światło… w kompaktowej formie

Rozmiarami przypomina typowy obiektyw, jednak potrafi „błysnąć” z mocą 5 lamp typu speedlight – oto model Profoto B10, czyli najnowsze dzieło renomowanego szwedzkiego producenta oświetlenia.

Urządzenie zaprojektowano z myślą o kreatywnych fotografach, którzy chcieliby jeszcze swobodniej i efektywniej „malować” światłem w dowolnych warunkach. Możliwości nowej lampy zwiększa fakt, iż jest ona w pełni kompatybilna ze 120 różnymi modyfikatorami światła, wszystkimi wyzwalaczami Profoto Air Remote oraz aplikacją Profoto.
Sesje w plenerze zwykle bywają skomplikowanymi przedsięwzięciami – a dla większości fotografów kluczowym pytaniem, które muszą sobie zadać podczas ich planowania jest: jaki sprzęt należy zabrać. Pojemność plecaka czy torby (oraz „nośność” fotografa) jest zwykle dość ograniczona, dlatego dobranie odpowiedniego zestawu sprzętu i akcesoriów jest kluczowe. Zabranie zbyt dużej ilości sprzętu sprawi, że dotarcie na sesję (i jej przebieg) będzie mordęgą – ale zbytnie okrojenie zestawu sprawi, że być może nie będziemy w stanie odpowiednio zrealizować wymarzonych ujęć.
Profoto B10

To właśnie z myślą o takich dylematach firma Profoto stworzyła Profoto B10 – najmniejszą i najlżejszą w historii lampę typu off-camera. Oferuje ona moc pięciu lamp reporterskich, a jest zamknięta w kompaktowej obudowie o gabarytach typowego obiektywu. Co więcej, B10 nie jest tylko lampą błyskową – może również świecić światłem ciągłym, a użytkownik może wygodnie regulować poziom jego jasności oraz temperaturę barwową. B10 idealnie więc sprawdzi się np. podczas statycznego doświetlania fotografowanych obiektów lub rejestrowania materiału wideo.
Pełna kompatybilność ze 120 narzędziami do kształtowania światła z portfolio Profoto oraz narzędziami z rodziny OCF sprawia, że każdy fotograf może w nieograniczony sposób realizować swoje najbardziej niestandardowe pomysły i scenerie.
Samo urządzenie wyróżnia się ascetycznym, ale bardzo wygodnym w obsłudze interfejsem i jest gotowe do pracy natychmiast po wyjęciu z pudełka. Lampa jest na tyle lekka, by trzymać ją w dłoni, ale można też zamontować ją na statywie fotograficznym lub oświetleniowym. Ważnym aspektem jest zasilanie - wymiana baterii następuje błyskawicznie; ponadto, model B10 umożliwia podłączenie zasilacza do lampy w trakcie jej pracy i przypięcie go np. do statywu oświetleniowego. Wtedy B10 zamienia się w pełnoprawną lampę studyjną, zasilaną z sieci.
Foto: Two Mann Studios

Lampa aktywowana jest bezprzewodowo za pomocą dowolnego pilota Profoto AirTTL, poprzez Profoto A1 lub za pośrednictwem aplikacji Profoto (z poziomu aplikacji można też przeglądać i zmieniać wszelkie ustawienia, pobierać aktualizacje, etc.).
Plecak Profoto Core S

W sprzedaży dostępny jest również zestaw Profoto B10 Duo Kit, czyli dwie lampy B10 zapakowane w stylowym plecaku Profoto Core S.

Profoto B10 – A big light in a small package

Ceny: