Z obiektywem w przestworzach! Fotografujemy Air Show.

Tekst gościnnie - Marcin Bogucki

Z obiektywem w przestworzach! Fotografujemy Air Show.

Fani fotografii lotniczej ściągają do Gdyni! W dniach 17-19.08.2018 odbędą się pokazy Aerobaltic Air Show, czyli świetna okazja do wypróbowania swoich sił w fotografii lotniczej. Zanim wyruszycie na lotnisko koniecznie przeczytajcie nasze wskazówki!

Pokazy odbędą się na lotnisku w Babich Dołach oraz na Plaży Miejskiej w Gdyni. Obydwie lokalizacje dostarczą innych atrakcji i wyzwań dla fotografa. Na terenie lotniska zobaczymy starty i lądowania odrzutowców, grupy akrobacyjne, a nad wodami zatoki już po zmroku odbędą się m.in. nocne loty z flarami i światłami. Koniecznie zajmijcie odpowiednie miejsca, najlepiej w pierwszym rzędzie, aby nikt i nic nie ograniczało Wam widoku. Na nocne fotografowanie warto zabrać statyw i wybrać odpowiednie miejsce na jego stabilne ustawienie.

Jaki sprzęt zabrać?

W zależności od typu fotografii lotniczej i efektów jakie chcemy uzyskać możemy zabrać szerokokątne zoomy lub teleobiektywy. Jeśli chcemy mieć jeden uniwersalny obiektyw świetnym wyborem będzie np. SIGMA 18-300/3.5-6.3 DG HSM. Umożliwi on wykonanie niemal każdego rodzaju zdjęcia, podczas takiego wydarzenia jak air show.
DSC_4691.jpg

Fotografia ekspozycji naziemnej lub grup akrobacyjnych

Szerokie kadry będą wymagać obiektywu szerokokątnego. Tutaj doskonale sprawdzą się obiektywy z linii Art SIGMA 14-24/2.8, 12-24/4, 24-35/2 lub 14/1.8 DG HSM. Użytkownikom aparatów APS-C polecamy sprawdzony model 18-35/1.8 DC HSM | Art.
DSC_1765.jpg

Fotografowanie pojedynczych maszyn w locie

Niezbędny będzie teleobiektyw o jak największej ogniskowej. Można tu zastosować modele z linii Contemporary i Sports, np.: C 100-400/5-6.3 DG OS HSM lub większe występujące w obu liniach: 150-600/5-6.3 DG OS HSM lub profesjonalna S 500/4 DG OS HSM.
DSC_5257.jpg

Jak fotografować?

Jeśli nie chcemy ustawiać różnych trybów, a nasz aparat posiada tryby tematyczne warto wybrać dowolny tryb sportowy. Ustawiając aparat samemu robimy to zależnie od rodzaju celu:
Samoloty odrzutowe
Włączamy tryb preselekcji przysłony (A w Nikonie lub Av w Canonie), najniższą możliwą wartość przysłony (max otwarty obiektyw) i ISO rzędu 800.
Samoloty śmigłowe i helikoptery
Włączamy tryb preselekcji czasu (S w Nikonie lub Tv w Canonie), czas ustawiamy na 1/250 sekundy a ISO na najniższe możliwe.
Zdjęcia nocne
Włączamy tryb całkowicie manualny (tryb M), najniższą możliwą wartość przysłony (max otwarty obiektyw) czas rzędu 1/250 sekundy i ISO 2500. Świetne efekty uzyskamy używając statywu i ustawiając aparat w trybie M na najniższą możliwą wartość przysłony, 30-to sekundowy czas naświetlania i ISO 200. Warto użyć wężyka spustowego umożliwiającego robienie zdjęć w trybie ciągłym.
DSC_8402.jpg
Czas się spakować i wyruszyć na lotnisko, do Gdyni. Życzymy Wam samych celnych strzałów i pięknych kadrów.
Tekst i zdjęcia: Marcin Bogucki, SIGMA 150-600/5-6.3 DG OS HSM | Sports

Marcin "Mori" Bogucki (boguckimarcin) Photos / 500pxlogo

Obłoki srebrzyste na letnim niebie

Lato to najlepszy okres w roku do fotografowania zjawiska tzw. obłoków srebrzystych. Czym są i jak „ustrzelić” ulubione chmury miłośników nocnego nieba?
Partnerstwo na lata – ponad 25 lat fotograficznej współpracy Jarosława Delugi-Góry z marką SIGMA

Obiektywy marki SIGMA mają wiernych użytkowników na całym świecie. Wśród nich jest fotograf Jarosław Deluga-Góra, który używa tych japońskich obiektywów od ponad 25 lat, zarówno w codziennej pracy z klientami, jak i prywatnie fotografując rodzinę. Poznajcie ambasadora marki SIGMA w Polsce.
Ludzkie historie, ludzkie twarze Bartosza Cierbikowskiego

"Od 5 lat moją największą pasją jest fotografia. To ona napędza mnie do życia każdego dnia. Odmieniła moje życie i zmieniła mnie jako człowieka. Zmieniła także mój pogląd na otaczający mnie świat. Szczególnie to, jak patrzę na ludzi”. Tak o sobie i swoich inspiracjach mówi młody fotograf, Bartosz Cierbikowski, który jest autorem projektu fotograficznego Ludzkie historie, ludzkie twarze.
Astrofotografia. Zorza polarna w obiektywie Karola Wójcickiego

Nocne niebo w pewnym momencie staje się dla miłośnika astronomii nieco przewidywalne. Układ gwiazd, nadciągające zjawiska, kadr uchwycony w terenie - z odrobiną wiedzy lub pomocą odpowiednich aplikacji niebo przestaje być tajemnicą. Jednak zaledwie trzy godziny lotu z Polski wystarczą, aby przenieść się w miejsce, gdzie nie sposób przewidzieć co noc przyniesie.