Noc Muzeów z SIGMA ProCentrum w Łodzi

Jest taka noc, gdy tłumy zwiedzających chodzą po muzeach, galeriach i innych kulturalnych miejscach. Warto tę noc sfotografować! W tym roku salon SIGMA ProCentrum z Łodzi wspierał fotografów podczas tego wydarzenia.

Autor: Adam Nowak

SIGMA ProCentrum we współpracy z Pedagogiczną Biblioteką Wojewódzką w Łodzi zorganizował nocne spotkanie fotograficzne, w Noc Muzeów, w budynku nieczynnej już szkoły o profilu sportowym. Uczestnicy mieli okazję zrobienia zdjęć w opuszczonej szkole, pełnej tajemniczych i bardzo fotogenicznych zakamarków, niedostępnych na co dzień dla zwiedzających. Po terenie szkoły oprowadzał i opowiadał jej historie ceniony przewodnik, Paweł Kowalczyk, co było niemałą gratką dla wszystkich pasjonatów fotografii. Niesamowite światło, które wpadało przy zachodzie słońca wspaniale podkreślało tajemniczość pleneru, dając możliwość wykonania fantastycznych zdjęć. Fotografów wspierał również sprzęt wypożyczony przez salon i jasne obiektywy SIGMA.
Autor Studio Fotograficzne Przędzalnia A.Westfal i P.Hejduk

Możliwość wypożyczenia i przetestowania najnowszych i bestsellerowych obiektywów SIGMA cieszyło się ogromnym powodzeniem. Dużym zainteresowaniem cieszyły się szerokokątne obiektywy popularne w fotografii wnętrz, takie jak znany już ze swojej fantastycznej optyki 18-35/1.8, najnowszy, prawie pozbawiony dystorsji 14-24/2.8 oraz zdobywający wciąż kolejnych zwolenników wśród miłośników bezlusterkowców 16/1.4.
Autor: Adam Mikołajewski

Dodatkową atrakcją było zorganizowane ministudio fotograficzne, w którym każdy chętny mógł wykonać zdjęcia przy pomocy obiektywów SIGMA z linii Art, a także korzystając z oświetlenia, które zapewniło Studio Fotograficzne „Przędzalnia”. Tutaj najchętniej wypożyczanymi szkłami były Arty 35/1.4 oraz 50/1.4. Gościem specjalnym był sam Józef Piłsudski, który dzielnie pozował do pamiątkowych zdjęć, przypominając o obchodach setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Na chętnych czekała też pokazowa lekcja „w starej szkole”. Można było spróbować swoich sił pisząc tekst gęsim piórem, rozwiązać niebanalne zagadki i oczywiście wykonać zdjęcia sali lekcyjnej z początków ubiegłego wieku.

Zachęcamy do obejrzenia galerii z tego wydarzenia. Autorami zdjęć są: Adam Mikołajewski, Adam Nowak, Stefan Mogiliński, Studio Fotograficzne Przędzalnia A. Westfal i P.Hejduk.
Tekst: Adam Nowak - Sigma ProCentrum Łódź

Warsztaty fotograficzne z marką SIGMA i sklepem Interfoto.eu

Sklep Interfoto.eu oraz dystrybutor marki SIGMA firma K-Consult zapraszają wszystkich miłośników fotografii na spotkanie fotograficzne, które odbędzie się 13 października w Warszawie o godzinie 10:. Spotkanie jest kierowane do początkujących adeptów fotografii, by przybliżyć im techniki fotografowania oraz umożliwić przetestowanie szerokiej gamy obiektywów SIGMA.
Wyruszyliśmy w drogę z obiektywami SIGMA z mocowaniem Sony – E!

Pierwsze spotkanie z cyklu SIGMA Sony-E Roadshow już za nami. 28 sierpnia mogliście testować najnowsze obiektywy marki SIGMA w salonie Cyfrowe.pl w Gdańsku.
Kolejne spotkanie z fotografką Paulą Kubiak i jej magicznymi kadrami

Fotograf dziecięca Paula Kubiak już przyzwyczaiła nas do tworzenia bajkowych klimatów nie tylko na swoich fotografiach, ale również w czasie warsztatów, które prowadzi. Tak było i tym razem w Zagrodzie Ojrzanów pod Warszawą na początku sierpnia, gdzie SIGMA ProCentrum dostarczyła obiektywy SIGMA dla uczestników wydarzenia.
Świętowaliśmy Photo Summer Day!

Letni Festiwal Fotograficzny na Jurze Krakowsko- Częstochowskiej rozpoczął się w Dzień Fotografii, by przez trzy dni integrować oraz inspirować fotografów pasjonatów i zawodowców. K-Consult razem z siecią salonów SIGMA ProCentrum było obecne na tym wydarzeniu prezentując światowe marki takie, jak SIGMA, Profoto, Vanguard i Marumi.