Ludzkie historie, ludzkie twarze Bartosza Cierbikowskiego

"Od 5 lat moją największą pasją jest fotografia. To ona napędza mnie do życia każdego dnia. Odmieniła moje życie i zmieniła mnie jako człowieka. Zmieniła także mój pogląd na otaczający mnie świat. Szczególnie to, jak patrzę na ludzi”. Tak o sobie i swoich inspiracjach mówi młody fotograf, Bartosz Cierbikowski, który jest autorem projektu fotograficznego Ludzkie historie, ludzkie twarze.

Projekt Ludzkie historie, ludzkie twarze Bartosz Cierbikowski rozpoczął już w 2013 roku. Obecnie realizowany cykl "365" wystartował 1 września 2017 roku. Fotograf zamierza przedstawić 365 postaci spotkanych przypadkiem na ulicy, na dworcu lub w czasie swoich podróży. Prawie każdego dnia Bartosz publikuje na fanpage’u zdjęcia i opowieści napotkanych osób. Bohaterowie jego fotografii dzielą się swoimi doświadczeniami, historiami ze swojego życia, również tymi bardzo osobistymi.

Projekt ten jest idealnym dopełnieniem mojego podejścia do życia. Tego, że w każdym człowieku staram się doszukać czegoś wyjątkowego i pochylam się nad tymi, których większość ludzi omija. Chcę zrozumieć ich życie, dowiedzieć się, jakie mają marzenia.

Sfotografował już ponad 200 osób. Każda z nich podzieliła się z Bartoszem i obserwatorami jego fanpage’a swoją wyjątkową historią. Na początku nie było łatwo. Dużo osób nie chciało być fotografowanych. A ja jeszcze nie byłem tak pewny tego co robię. Minęło już pół roku od kiedy fotografuję codziennie. Wiem jakich błędów nie popełniać, jak przełamać bariery podczas spotkania z obcą osobą. Dziś już rzadko ktoś mi odmawia.
fot. Bartosz Cierbikowski

Z dnia na dzień profil projektu zdobywa coraz więcej fanów śledzących kolejne historie zwykłych osób, których do tej pory sami nie zauważali. Zdarza się też, że wśród bohaterów odnajdują swoich najbliższych. Dziękuję w imieniu Dziadków za piękne streszczenie historii pewnej znajomości😉, która przetrwała na prawdę ciężkie czasy i za wszystkie wspaniałe i ciepłe słowa. Taki komentarz znaleźliśmy pod jednym z najbardziej popularnych zdjęć, pozostawiony przez wnuka sfotografowanej pary. Niektóre historie miały swój dalszy ciąg na łamach ogólnopolskich gazet. Tak było z opowieścią pana Krzysztofa o jego podróży z mamą, która została opisana także w Gazecie Wyborczej.
IMG_6812.jpgIMG_2250.jpgIMG_6662.jpgIMG_6830-2.jpgIMG_6697.jpg
Ludzkie historie, ludzkie twarze to nie pierwszy projekt fotograficzny realizowanym przez młodego fotografa. Jednym z pierwszych był reportaż "W kłębach dymu" przygotowany w maju 2015 r. - wspomina Bartosz. Odbyłem wtedy 2-dniową podróż do Stężnicy, miejscowości położonej w Bieszczadach. Pojechałem tam, by uchwycić życie smolarzy, ich trud, zaangażowanie i serce, które oddają wykonywanej przez siebie pracy. Zrealizował również fotoreportaż „Ludzie Wsi – Podlasie 2016” ukazujący wiejskie życie przy wschodniej granicy. Pierwsze projekty i spotkania z ich bohaterami przygotowały Bartosza do realizacji nowego wyzwania jakim są Ludzkie historie. Przyznaje też, że tak duży projekt wymaga wielu poświęceń i czasu. Ale wart jest tego wysiłku. Fotografuję po to, aby stać się lepszym człowiekiem. Uwierzyć, że potrafię dokonać wszystkiego, czego tylko bardzo mocno pragnę. Nie ma barier, nie ma przeszkód. One istnieją jedynie w naszych głowach, w myślach. Teraz dopiero zaczynam to rozumieć. A wszystko, co wydaje się przeszkodą, traktuję jako mojego sprzymierzeńca.
fot. Bartosz Cierbikowski

Na co dzień Bartosz pracuje w serwisie obiektywów SIGMA i lamp Profoto. Jest również studentem Sopockiej Szkoły Fotografii. Po zakończeniu projektu Ludzkie historie, ludzkie twarze chciałby wydać album z najciekawszymi historiami. Firma K-Consult wspiera Bartka i jego dzieło, przede wszystkim zapewniając odpowiedni sprzęt – obiektywy SIGMA. Najchętniej fotografuje obiektywem SIGMA 35/F1.4 DG HSM z linii Art. Korzysta także ze statywu fotograficznego marki Vanguard. Całej akcji kibicuje także miasto Gdynia, w której Bartek mieszka i najczęściej fotografuje.
fot. Bartosz Cierbikowski

Zachęcamy do obserwowania profilu Ludzkie historie, ludzkie twarze i poznania kolejnych niesamowitych historii bohaterów z fotografii Bartosza Cierbikowskiego.