Podsumowanie roku 2017 - produkty fotograficzne.

Rok 2017 to przełomowym okres dla marek w naszej ofercie fotograficznej. To czas powrotu Profoto na nasz rynek, wprowadzania innowacyjnych produktów, wizyty i uznania od naszych partnerów oraz kolejne działania umacniające naszą pozycję w Polsce.

PROFOTO

Profoto - powrót marki na polski rynek!

W tym roku szwedzka marka PROFOTO oferująca profesjonalne, a nawet legendarne lampy studyjne i modyfikatory światła dołączyła do naszego portfolio. Producent posiada w swojej ofercie małe mobilne lampy akumulatorowe, klasyczne kompaktowe lampy studyjne oraz zestawy oparte na niezawodnych generatorach o wysokiej wydajności. Dopełnieniem jest szeroka oferta modyfikatorów światła.
profoto.jpg

Produkty PROFOTO – najmniejsza lampa studyjna.

We wrześniu odbyła się premiera najmniejszej lampy studyjnej jaką kiedykolwiek wyprodukował szwedzki producent. Profoto A1, bo o niej mowa, dedykowana jest do stosowania bezpośrednio na aparacie, a także jako niezależna lampa lub element większego systemu oświetleniowego. Posiada wbudowany system Air Remote zapewniający łączność z wolno stojącymi lampami takimi jak inne A1 lub większe - B1X. Lampa A1 posiada również funkcję zoom oraz mocowanie do akcesoriów modyfikujących światło.
Profoto-A1-1200x628px-Product-portrait-01.jpgProfoto-A1-1200x628px-Product-portrait-02.jpgProfoto A1.jpg

Produkty PROFOTO - Air Remote TTL-F

Pod koniec roku firma Profoto wyszła naprzeciw użytkownikom aparatów Fujifilm i wprowadziła na rynek dedykowany im produkt - Air Remote TTL-F. Jest to mały, bezprzewodowy nadajnik radiowy, który może być podłączony bezpośrednio do aparatów Fujifilm i służyć jako kontroler do zdalnego wyzwalania lamp Profoto A1, B1,B1X, B2, D2 oraz generatora Pro-10.
901047_a_Profoto-Air-Remote-TTL-F-front_ProductImage.png901047_b_Profoto-Air-Remote-TTL-F-profile_ProductImage.png

Seminarium fotograficzne z Brendanem de Clercq.

W listopadzie odwiedził nas ambasador i konsultant marki – fotograf Brendan de Clercq – który poprowadził seminarium fotograficzne. Uczestnicy spotkania poznali lampy i akcesoria modelujące światło marki Profoto, w tym najmniejszą na świecie lampę studyjną Profoto A1. Brendan de Clercq zdradził także techniki swojej pracy studyjnej z użyciem Profoto oraz doradzał fotografom w części praktycznej.
DYZ_1102.JPG

Lampy Profoto używane przez profesjonalistów.

Jakub Kaźmierczyk - fotograf, bloger i redaktor - opowiedział o sprzęcie wykorzystywanym w jego pracy w studio, w tym o lampach Profoto. Zobaczcie przygotowany przez niego film.

Testy lamp Profoto redakcji z branży foto.

Szczegółowy test redakcyjny lampy mobilnej studyjnej Profoto B1X przygotowała redakcja Fotoblogia.pl. Autorem recenzji jest fotograf Jakub Kaźmierczyk.

Z Profoto B1X zrobiłem dwie sesje - jedną w plenerze, podczas urlopu w Walencji, drugą we wrocławskim studio. To, co bardzo doceniłem, to poręczność i przyjazna obsługa całego systemu.

Jakub Kaźmierczyk

Dawid Markoff o PROFOTO na portalu fotopolis.pl

Fotograf modowy, Dawid Markoff, przetestował dwie lampy PROFOTO – A1 i B1X – podczas sesji fotograficznych dla magazynu Digital Camera Polska.

Podczas ostatnich zdjęć plenerowych, dostałem do pracy lampę Profoto B1X. Trochę mnie to zaskoczyło, bo wśród sprzętu znalazła się niewielka torba, w której znajdowała się lampa. Byłem nastawiony na klasyczne lampy studyjne z dużym generatorem, a B1X okazała się lampą pracującą na dołączonych akumulatorach, nie wymagającą zewnętrznego zasilania. To na pewno konkurencja nie tylko dla drogich generatorów, ale również dla reporterskich lamp systemowych, których tak często ludzie używają w fotografii plenerowej.

Dawid Markoff

Ostatnio miałem okazję pracować z Profoto A1 podczas nocnych zdjęć na warszawskim powiślu. Na same zdjęcia w żaden sposób oczywiście to nie wpływa, ale moim zdaniem to najładniejsza lampa na rynku! […] szybkie testy pomiędzy zdjęciami zbudowały we mnie przekonanie, że bez obaw mógłbym ją polecić każdemu, kto lubi pracę z błyskiem w terenie!

Dawid Markoff

MARUMI

Urodziny Marumi i nowa seria produktów.

Marumi to tokijski producent filtrów fotograficznych, który w 2017 roku obchodził swoje 65 urodziny. Z okazji swojego jubileuszu firma stworzyła najnowszą serię filtrów - EXUS SOLID - będącą zwieńczeniem dotychczasowych doświadczeń. Główną funkcją nowego flagowca jest ochrona obiektywów przed uszkodzeniem dzięki zastosowaniu specjalnego, hartowanego szkła o wytrzymałości 7-krotnie wyższej, niż tradycyjne filtry fotograficzne. Posiada również wyjątkowe właściwości hydrofobowe, pozwalające na wykonanie doskonałego zdjęcia nawet podczas padającego deszczu.
MARUMI_EXUS_SOLID_seria.jpg

Wizyta MARUMI w Polsce.

Na początku listopada gościliśmy przedstawicieli firmy Marumi w Warszawie. Nasz kraj były jednym z głównych przystanków podróży po krajach Unii Europejskiej, gdzie mieszczą się siedziby oficjalnych dystrybutorów. Wizyta miała przede wszystkim charakter konsultacyjny. Omówione zostały plany rozwoju asortymentu na 2018 rok. Doceniono również nasz wkład w rozpoznawalność i dystrybucję marki w Polsce.
Marumi w PL.jpg

Przewodnik po filtrach Marumi.

We współpracy z portalem optyczne.pl powstał przewodnik po filtrach znajdujących się w ofercie Marumi. W tym szczegółowym artykule można przeczytać o wszystkich seriach oraz testach jakie redakcja przeprowadziła.

W aktualnej ofercie Marumi znajdziemy produkty dla profesjonalistów z serii Exus, gdzie dostępne są filtry UV, polaryzacyjne oraz ochronne. Podobne znajdziemy w tańszych seriach DHG i DHG Super. Są jeszcze serie Fit + Slim (dla osób szukających filtra w jak najcieńszej ramce) oraz Creation (gdzie znajdziemy filtr ND z polaryzacją).

X Zlot Czytelników Optyczne.pl

Podczas jubileuszowego spotkania w Gniewie zaprezentowaliśmy produkty marek SIGMA, Profoto, Marumi oraz Jupio. Była to okazja do testowania aparatów, obiektywów, lornetek, teleskopów oraz dużej ilości akcesoriów. Uczestnicy mieli również szansę wziąć udział w warsztatach z fotografowania i obróbki obrazu oraz wykładach przygotowanych przez zaproszonych prelegentów. Warsztaty fotograficzne organizowane przez marki Profoto i Olympus,  poprowadził Jakub Kaźmierczyk.
191253_DSC09804.jpg190996_CL1A3982.jpg191122__MG_0576.jpg190986_nbigmini_CL1A3923.jpg190791_nbigmini_CL1A3620.jpg190831_nbigmini__MG_0313.jpg