Fotografia wnętrz w obiektywie Karoliny Chęcińskiej

Instagram, Facebook i Pinterest są pełne obrazków pięknych, wręcz wymuskanych w każdym calu wnętrz. Taka fotografia wymaga odpowiedniego przygotowania miejsca, które będzie fotografowane. O sekretach swojej pracy opowiedziały nam fotograf Karolina Chęcińska i dekoratorka wnętrz Anna Staszak.

Karolina Chęcińska i Anna Staszak tworzą zgrany i twórczy duet, który łączy pasję do fotografii z miłością do tworzenia pięknych wnętrz. Przy okazji sesji fotograficznej mieszkania, które projektowała Ania, a fotografowała Karolina, udało nam się dowiedzieć parę ciekawostek o ich pracy. Była to również okazja do wypróbowania obiektywów marki SIGMA.

Aranżacja każdego wnętrza musi być dopełniona dodatkami. To one tworzą klimat w danym wnętrzu i decydują o jego ostatecznym kształcie. Mówiąc o dodatkach najczęściej skupiamy się na ramkach na zdjęcia, dekoracyjnych wazonach, obrazach czy ozdobnych poduszkach, jednak dla mnie nieodzownym uzupełnieniem każdego wnętrza są kwiaty.

Anna Staszak, projektantka wnętrz

W dekorowaniu mieszkania trzeba jednak zachować umiar. Zbyt dużo elementów w otoczeniu wprowadzi chaos na zdjęciu. Warto wiedzieć czego nie pokazywać i przygotowując mieszkanie, schować elementy, które są nieestetyczne i wręcz psują wizerunek miejsca.

Co nie powinno pojawić się na zdjęciu? Przede wszystkim papier toaletowy i szczotki w łazience! Należy też schować buty, piloty, płyny do naczyń i gąbki, a także pozamykać okna. Porządki najlepiej zrobić dzień przed sesją.

Karolina Chęcińska, fotograf

W dobie aparatów cyfrowych i pojemnych kart pamięci robimy niezliczone ilości zdjęć. Fotografka wnętrz - Karolina Chęcińska - jednak radzi, by się nie śpieszyć i dokładnie zaplanować kompozycję zdjęcia.

Warto obserwować przez aparat co wprowadza bałagan na zdjęciu i w razie konieczności usuwać niepotrzebne przedmioty. Zastanowić się, jaki chcemy uzyskać efekt, zamiast od razu pstrykać.

Karolina Chęcińska, Fotograf

Zobaczcie efekty ich sesji fotograficznej zrobionej obiektywami SIGMA AF 105/2.8 MACRO EX DG OS HSM CANON i SIGMA 12-24/4 Art DG HSM CANON.
07.jpg17.jpg19.jpg18.jpg16.jpg15.jpg09.jpg06.jpg11.jpg04.jpg

Ludzkie historie, ludzkie twarze Bartosza Cierbikowskiego

"Od 5 lat moją największą pasją jest fotografia. To ona napędza mnie do życia każdego dnia. Odmieniła moje życie i zmieniła mnie jako człowieka. Zmieniła także mój pogląd na otaczający mnie świat. Szczególnie to, jak patrzę na ludzi”. Tak o sobie i swoich inspiracjach mówi młody fotograf, Bartosz Cierbikowski, który jest autorem projektu fotograficznego Ludzkie historie, ludzkie twarze.
SIGMA A 135mm f/1.8 DG HSM wybrana Obiektywem roku 2017!

Portal Fotopolis.pl wspólnie z redakcją magazynu Digital Camera Polska przyznał najważniejsze nagrody branżowe za rok 2017. Laureaci zostali wybrani przez czytelników, którzy mogli głosować aż w dwunastu kategoriach. Jest nam miło poinformować, że dwa obiektywy marki SIGMA i lampa Profoto A1 zostały nagrodzone w swoich kategoriach.
Partnerstwo na lata – ponad 25 lat fotograficznej współpracy Jarosława Delugi-Góry z marką SIGMA

Obiektywy marki SIGMA mają wiernych użytkowników na całym świecie. Wśród nich jest fotograf Jarosław Deluga-Góra, który używa tych japońskich obiektywów od ponad 25 lat, zarówno w codziennej pracy z klientami, jak i prywatnie fotografując rodzinę. Poznajcie ambasadora marki SIGMA w Polsce.
SIGMA 24-70/f2.8 Art DG OS HSM. Idealny obiektyw do reportażu ślubnego

Jeśli mielibyśmy zapakować do torby tylko jeden obiektyw, który spełniłby swoje zadanie i najlepiej uwiecznił atmosferę ślubu, byłaby to SIGMA 24-70/F2.8 ART DG OS HSM.

Wyzwól swoją kreatywność z PROFOTO Air Remote TTL-F.

Profoto, producent profesjonalnych lamp studyjnych, wychodzi naprzeciw użytkownikom aparatów Fujifilm i wprowadza na rynek dedykowany im produkt.