Profoto A1 - Najmniejsza na świecie lampa studyjna.

19 września to dla firmy Profoto ważny dzień, światowa premiera nowego produktu - najmniejszej lampy studyjnej A1.

Z dumą prezentujemy szczegółowe informacje dotyczące tej nowości.

Profoto A1 to najmniejsza lampa jaką kiedykolwiek wyprodukował szwedzki producent, konstruowana wedle najwyższych standardów wypracowanych przez firmę przez ostatnie pięćdziesiąt lat.

Tworząc A1 firma Profoto koncentrowała się na powstaniu lampy, która bezkonkurencyjnie zapewni wysoki poziom jakości światła. Dlatego wyposażono ją w okrągłą głowicę emitującą światło, które jest zarówno naturalne i piękne, z przyjemnym miękkim rozproszeniem, które łączy się i przenika ze światłem zastanym.
Profoto A1

Dzięki inteligentnemu magnetycznemu mocowaniu wbudowanemu w głowicę, akcesoria modyfikujące i kształtujące światło mogą być w łatwy i szybki sposób przyłączane i odłączane. W ciągu zaledwie kilku sekund można w różny, kreatywny sposób pracować ze światłem. Modelować je i kształtować w dowolny dla siebie sposób.

Profoto A1 posiada również funkcję zoom, która umożliwia regulacje rozchodzenia się światła poprzez proste przekręcanie pierścienia zoom na głowicy. Precyzję zapewnia wbudowane światło pilotujące, pozwalające na zweryfikowanie co osiągniemy zanim jeszcze naciśniemy przycisk migawki.

Postawiliśmy sobie za cel stworzenie pierwszej lampy błyskowej do aparatu, która jest łatwa w obsłudze i po wyjęciu z opakowania od razu gotowa do użycia. Interfejs użytkownika jest prosty i intuicyjny oraz posiada duży wysokokontrastowy wyświetlacz w samym jego centrum. Im mniej czasu fotograf uczy się i testuje, tym więcej czasu spędza na robieniu zdjęć.
I to ostatecznie się liczy.

Profoto

Pomimo swojego rozmiaru lub raczej jego braku,  A1 wychodzi poza swoją kategorię w kilku kluczowych kwestiach.

Żywotność baterii to bardzo istotny aspekt podczas trwającej sesji. Ostatnią rzeczą, której potrzebuje fotograf w sercu akcji to konieczność przerwania żeby zmienić baterie. A1 posiada własny wysokopojemnościowy akumulator Li-Ion, który wytrzymuje, bez spadku wydajności, do 4 razy dłużej niż baterie AA.
"Możesz więc fotografować dłużej i czuć się pewnie".
Z kolei czas ładowania lampy  jest czterokrotnie szybszy niż innych rozwiązań dostępnych w tej kategorii, a pełna moc jest gwarantowana co 1, 2 sekundy.
"Mówiąc krótko, nigdy nie stracisz ujęcia".

Profoto A1 jest naszym pierwszym rozwiązaniem dedykowanym do stosowania bezpośrednio na aparacie, ale jest także skuteczną niezależną lampą oraz elementem większego systemu oświetleniowego. Ten poziom wszechstronności jest możliwy dzięki wbudowanemu systemowi Air Remote, co oznacza bezproblemową łączność z wolno stojącymi lampami takimi jak inne A1, czy też większymi lampami Profoto - jak na przykład B1X.

Profoto

Z kolei System AirTTL bardzo szybko zapewni perfekcyjną ekspozycję. Co więcej umożliwi ustawienie ekspozycji jednym kliknięciem, jednocześnie pozwalając dokonywać jej precyzyjnych manualnych regulacji, co daje jeszcze więcej kontroli.

Jak widać lampa studyjna A1 to znacznie więcej niż dotychczasowa najmniejsza lampa błyskowa.
Profoto A1 to robienie zdjęć w ruchu, to pewność siebie podczas robienia zdjęć oraz robienie zdjęć z doskonale modelującym światłem.
To jak wykonywanie zdjęć ze źródłem światła pochodzącym spoza aparatu, ale po raz pierwszy w Profoto, strumień światło pochodzi właśnie z aparatu.

Oto Profoto A1 - najmniejsza na świecie lampa studyjna.
Sugerowana cena detaliczna - 4290 zł.
Produkt będzie dostępny na polskim rynku pod koniec października br.
Autoryzowani Dealerzy:
sigma_sklep.jpg
cyfrowe.jpg
foto_net_sklep.jpg
pforessional_photo.jpg

Profoto A1 - specyfikacja techniczna.docx

docx | 208 KB

Profoto-A1-AirTTL-angle-front_ProductImage.png

Profoto-A1-AirTTL-angle-back_ProductImage.png

Profoto-A1-AirTTL-back_ProductImage.png

Profoto-A1-AirTTL-Flash-Stand_ProductImage.png

Profoto-A1-AirTTL-front_ProductImage.png

Profoto-A1-AirTTL-profile_ProductImage.png

Profoto-A1-AirTTL-profile-left_ProductImage.png

Profoto-A1-AirTTL-profile-right_ProductImage.png

Profoto-A1-AirTTL-bag_ProductImage.png

Profoto-A1-AirTTL-Flash-Stand_ProductImage (2).png

Profoto-A1-AirTTL-Flash-Stand_ProductImage (3).png

Test Sigma 12-24mm f/4 DG HSM Art - Michał Ostrowski Fotografia.

Zapraszamy  do zapoznania się z bardzo szczegółowym testem Sigma 12-24mm f/4 DG HSM Art przeprowadzonym przez Ambasadora marki Sigma - Michała Ostrowskiego.Obiektyw Sigma towarzyszył mu podczas krótkiego wypadu w Dolomity oraz Góry Stołowe. Wykonał nim kilkadziesiąt foto